15 februarie-Ziua naționala a lecturii




 Credem în importanța lecturii și în puterea poveștilor de a modela viața oamenilor.

În romanul "Mica librărie de pe Sena", protagonistul Monsieur Perdu se consideră un farmacist literar. Din librăria sa aflată pe un vas care plutește pe Sena, el prescrie romane ca medicamente contra greutăților vieții și repară astfel inimile sfărâmate.
Deși credem că ziua Lecturii e în fiecare zi
📚
am citit astăzi... (ca în fiecare săptămână, de altfel) cu toții: membrii Cercului de Muzică și Poezie, cu voce tare, înțelegând activitatea mai mult ca un SEMNAL DE ALARMĂ pentru realitatea pesimistă din educație, pe seama căreia se fac sondaje, se analizează, se dă din cap, se oftează... Desigur că pe măsură ce imaginea ocupă tot mai mult loc in viețile noastre și ale copiilor, capacitatea de înțelegere și folosire a informației sonore si scrise scade, iar sindromul gândirii accelerate, SGA, anxietatea, incapacitatea de a asculta și urmări, lipsa de interes a elevilor sunt provocări din ce în ce mai problematice pentru noi, dascălii...
Ne-am apropiat astăzi la școală de lectură ca de o farmacie de cuvinte, așa cum spuneam la început. Cartea "Retmagia şi minunatele aventuri ale lui Retman", Daniel David (2010) prezintă o serie de poveşti terapeutice pentru copii, care promovează gândirea raţională şi emoţiile sănătoase/funcţionale, în dauna gândirii iraţionale care susţine emoţii disfuncţionale.
Noi ne-am gândit să decupăm un gând bun din povestea noastră de azi și să vi-l dedicăm tuturor celor care ne urmăriți... pentru descrețit frunțile și deschis inimile.
Nu uitați!!! Lipsa timpului este reală, dar la fel de real este şi faptul că cititul se învaţă, că este o plăcere şi nu o obligație sau o modă din trecut, care azi nu mai are ce căuta pe podium...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu