🤔 Știați că Elena Farago s-a născut la Bârlad într-o familie de origine greacă?( 29 martie 1878- 4 ian.1954) Știați ca Virgil Carianopol a fost urmaș al haiducului Iancu Jianu?( 29 martie 1908-6 aprilie 1984)


 Astăzi, în acest sfârşit de martie se împlinesc 143 de ani de la naşterea poetei Elena Farago, și 113 de ani de la naşterea poetului Virgil Carianopol, străluciți reprezentanți ai literaturii române. Ne-am amintit de ei cu bucurie, cinstindu-le memoria, în cadrul Cercului de Muzică și Poezie a C.S.E.I Roman.


Dna bibliotecar Erimescu Olivia a prezentat elevilor viața poeților, opera, casele memoriale și cele mai frumoase poezii semnate de sărbătoriții zilei.
Întristați de fapta crudă a băiețelului din bine-cunoscuta poezie "Gândăcelul", de E. Farago, elevii noștri l-au "readus la viață", pe bietul gândăcel, pictându-l pe pietricele...































🤔 Știați că Elena Farago s-a născut la Bârlad într-o familie de origine greacă – Francisc şi Anastasia Paximede și că a fost nevoită să-şi întrerupă studiile în urma morţii părinților săi?!
Poeta a recunoscut că salvarea ei a fost să ajungă guvernantă în familia lui Ion Luca Caragiale și că anii petrecuţi în casa lui Caragiale au fost cei mai frumoşi ani din tinereţea ei.

Sunt bucurii care-întristează,
Sunt întristări ce fericesc,
Sunt zile fără de lumină
Și nopți adânci ce strălucesc.
Sunt adevăruri ce doboară
Și sunt minciuni care ridică,
Sunt împărați, atotputernici
Ce însă tremură de frică.
Sunt oameni albi pe dinafară,
Dar negri în adâncul lor
Și negri în afară, negri,
Da-n ei de-un alb stralucitor... - V. Carianopol


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu