"Nu am un talent special. Sunt doar un curios pasionat." – Albert Einstein







 Copiii sunt în ultimul timp ultra-stimulați de tehnologie. În acest context școala înregistrează parcă un decalaj firesc față de toate celelalte "atracții" din viața elevilor.
Zi de zi, consilierul educativ al Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Roman, diriginții, profesorii educatori, logopezii ne tot gândim cum să contrabalansăm acest câmp stimulator pentru a ajunge la resorturile profunde ale învățării și recuperării elevilor noștri.
Ne-am gândit să începem o suită de activități focalizate pe acest obiectiv și am pus CURIOZITATEA ca punct de plecare. Nu știm un motor mai fantastic care să dezvolte o motivație mai adecvată pentru învățare.
În cartea sa intitulată "The Usefulness of Useless Knowledge" [Utilitatea cunoașterii inutile], Abraham Flexner explorează tendința oamenilor de a renunța la curiozitatea pură de a avea experiențe noi, în ultimul timp, construindu-și prea multe rutine. Există un anumit nivel optim al curiozității și când ajungem la el activitatea noastră va fi caracterizată prin EXPLORARE, ENTUZIASM și INTERES. Dacă elevii sau adulții se află sub nivelul optim atunci sunt NEMOTIVAȚI DEZINTERESAȚI și INEFICIENȚI. Desigur, și peste nivelul optim lucrurile stau la fel de rău: în acest caz crește ANXIETATEA, EVITAREA și – din nou – INEFICIENȚA.
Ce se întâmplă când sari într-o baltă? Te uzi. Dar când ne jucăm cu făină? Ne murdărim... și sigur învățăm despre cauză și efect! Prin turnarea apei în recipiente diferite, învățăm pre-concepte despre masă și volum. Ce se întâmplă dacă turnăm nisip în șosețele?? Putem crea mici oameni de zăpadă... Dar dacă ne jucăm și pliem hârtia sau șervețelul?? Putem construi o barcă, un avion, o fundiță, etc...
Am fost curioși, am explorat... și trăind bucuria descoperirii dorim să repetăm explorarea... !
Mulțumim dnei. prof. Tatiana Ghebosu și dlui. prof. Vlad Măndășescu!
Unde este curiozitatea în viața ta? 
 Este ea la un nivel optim ???

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu